UDKA FASZEROWANE Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:

- udka (pałki lub podudzia) ok 15 szt.

- 0,3 – 0,5 kg mielonego mięsa

- 10 dag żurawiny suszonej

- pietruszka zielona (pokrojona drobno)

- sól, pieprz, kucharek

PRZYGOTOWANIE:

Udka wytrybować, z mielonego mięsa i reszty składników zrobić farsz, nadziewać udka, piec w piekarniku około 1h

 

SAŁATKA DYNIOWA

SKŁADNIKI:

- dynia marynowana

- makaron gwiazdki

- ser żółty (pokrojony w kostkę)

- szynka konserwowa lub drobiowa ( pokrojona w kostkę)

- kukurydza

- majonez, pieprz, sól

 

ROLADA SEROWA

SKŁADNIKI:

- 5 jaj

-20 dag majonezu

- 30 dag sera żółtego

Jaja miksujemy, dodajemy majonez i starty ser żółty, mieszamy i wylewamy na blachę, pieczemy 15 minut.

FARSZ:

- 30 dag mięsa mielonego

- 2 jaja

- 2 łyżki bułki tartej

- sól, pieprz, kucharek

Roladę nadziewamy farszem i zwijamy, pieczemy 30 minut.

 

BIGOS CYGAŃSKI

SKŁADNIKI:

- 1 kg szynki lub łopatki ( zmielone)

- 2 papryki żółte i 2 czerwone

- 4 duże cebule

- 1 kg pieczarek lub grzybów

- 1 jajko

- 4 ogórki kiszone

- Koncentrat pomidorowy ( ketchup pikantny)

Mięso mielone z jajkiem mieszamy jak na kotlety mielone (robimy kulki i smażymy je na oleju). Na tym tłuszczu dusimy cebulę pokrojoną w piórka, dodać pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Ogórki pokrojone w słupki dodajemy razem z koncentratem. Poddusić 15 minut i wrzucić kulki z mielonego mięsa. Dusimy dalej około 20 minut, przyprawiamy wedle uznania.

 

PIECZARKI W PIWIE

SKŁADNIKI:

- 20 dag małych pieczarek

- 2 jaja

- 6 łyżek mąki

- sól, ½ piwa

Z mąki, jaj, piwa i soli przygotowujemy ciasto, zanurzamy pieczarki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor.

 

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

- 2 szkl. mąki

- 2 szkl. drobno startej marchewki

- szkl. cukru

- 4 jajka

- 0,5 szkl. oleju

- łyżeczka sody

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

- można dodać orzechy, rodzynki, cynamon ( w zależności od smaku)

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i resztę składników. Mieszamy i wylewamy na blachę, pieczemy około 60 minut w temperaturze 180. Po wystygnięciu ciasto można posmarować serkiem homogenizowanym.

 

SMACZNEGO !!!